dimarts, 24 de juliol del 2012

Cortines de fum


Aixecant cortines de fum per evitar veure les veritables columnes de fum. Avui el Conseller Felip Puig, que de repressió i webs per delatar n’és un expert, deia que s’havia d’anar fins el final per saber qui eren el veritables culpables i animava a la gent a denunciar mitjançant fotos del mòbil. El mateix mecanisme que Felip Puig va promoure per la caça de bruixes de la última vaga general. La proposta que Felip Puig i del Govern català estan impulsant en la societat catalana, em recorda a la vida que va dur la premi Nobel de Literatura Herta Müller, on tots els seus companys de classe feien informes sobre la seves activitats per als cossos repressors romanesos. No seria més adequat que el Govern català realment apel·li a valors, i no seguir per la via de judicialitzar les nostres vides? Dit sigui de pas, un sistema judicial del que desconfiem massa, i motius no ens en fan falta: Felix Millet encara està al carrer, les carregues del 27M de plaça Catalunya arxivades perquè el jutge no va poder visualitzar les proves en format audiovisual, cap responsable de Bankia jutjat, podríem seguir. Ara el Conseller Puig tornar a la càrrega amb un tema que pot tenir més bona acollida social: delatar aquells que llencen burilles. Un camí on el Conseller Puig, amb el suport de tot el Govern i el del seu partit, segueix entestat en promoure que tots ens comportem amb potencial informadors i denunciants. Senzillament em sembla traspassar una altra vegada la línia vermella d’una convivència cívica.

Hem de començar a estimular la recuperació d’una ètica i un valors en la societat, que vagin més enllà de problemes concrets i greus, com els irresponsable de les burilles, i treballar per una societat més harmònica, promoure el sentiment de col·lectivitat, des de la responsabilitat individual i aprofundir amb la relació amb el nostre entorn natural, tant la gent que hi viu com la de ciutat. Sí, tot això s’aconsegueix amb una educació de qualitat que és el que l’actual Govern està desmantellant. I sí, també tot això és més complicat i els resultats és veuen a llarg termini, però nosaltres vivim més anys que un simple cicle electoral.

La cortina de fum d’aquest Govern que sempre li és més fàcil culpar i personificar, que fer un anàlisi més profund i sobretot d’autocrítica. Em pregunto, quines han estat les polítiques de gestió dels boscos, quines han estat les polítiques de prevenció d’incendis, com les persones que feien de guaites en diferents punts de la comarca, en quines condicions treballen el bombers, ara i abans de les retallades? Les polítiques públiques i els serveis públics que aquest Govern va posar en el punt de mira com a mal de tot, en aquest incendi és un clar exemple que surt molt més a compte dur a terme polítiques públiques eficaces i de prevenció que no pas apagar el foc.

2 comentaris:

  1. Molt bé, Jaume! Pel que fa a la gestió dels boscos, i com molt bé s'ha dit aquests dies, ha estat, i és, força dolenta. Mantenir els boscos nets és massa car ja que la fusta no val res. Tot i això, no he sentit ningú que parlés de la importància de tenir-hi ramats i dels avantatges ambientals (millora de la biodiversitat) i econòmics que això pot suposar. Hi ha diversos treballs que demostren que els costos d'intervenció per fer aclarides a les superfícies forestals es redueixen moltíssim si hi ha ramats establerts. Bé, com sempre, hi ha molts temes que, per falta de polítiques públiques que busquin resultats a mig i llarg termini, es queden al calaix.

    Felicitats per l'article!!

    ResponElimina
  2. Gràcies Lluís per les propostes assenyades, tant de bo serveixi com altaveu aquest petit blog.

    ResponElimina