dilluns, 17 d’octubre de 2011

Preparem el 25è aniversari de FISERSA


FISERSA, protagonista privilegiat de la història de la nostra ciutat, l’any 2012 celebrarà 25 anys. Aquesta empresa pública s'encarrega de l’abastament i el sanejament de l'aigua, entre altres tasques. És una empresa pública que ha reinvertit tots els seus beneficis en la ciutadania de Figueres millorant els serveis d’aigua i sanejament, i finançant altres serveis de la ciutat. Un model de gestió pública, que s’ha regit per principis de qualitat, proximitat i s'ha gestionat des de la racionalitat econòmica.

Actualment la contribució de FISERSA al desenvolupament de Figueres es pot veure en perill. L’Alcalde ja va intentar fer la concessió de la gestió a una empresa privada (en altres paraules: privatitzar-la) en l’anterior legislatura però no va aconseguir els suports necessaris. Ara CIU té majoria absoluta, 6.259 vots d’un cens total de 25.976 ciutadans.

En aquest principi de legislatura, dels quals ja han passat els 100 primers dies de govern de majoria absoluta de CIU, s’han començat a veure els primers tics autoritaris de l’Alcalde que s’erigia com a impulsor d’una nova ètica en la política. De moment només se li demana que complexi la normativa vigent, tal com estableixen els estatuts de FISERSA i la llei: convocar el Consell d’Administració cada dos mesos, i presentar els pressupostos per al 2012, el termini del qual es va exhaurir el 15 de setembre. El gerent de FISERSA, responsable de l'elaboració dels pressupostos, va prendre possessió del càrrec amb el temps suficient per poder presentar-los.

Curiosament, a l’últim ple municipal s’ha presentat una moció perquè Figueres tingui un campus d’excel·lència amb el suport d’AGBAR, empresa matriu de SOREA. Justament aquesta empresa, AGBAR, amb 160M€ de beneficis en l’exercici del 2011, va realitzar una ERO acomiadant 194 treballadors. Tot i que aquesta ERO va costar 4,5M€ a les finances públiques, AGBAR l’està incomplint. Això és el que volem per Figueres? Volem un servei públic en què l’únic criteri de gestió serà el benefici econòmic? Volem que els beneficis se'ls reparteixin uns accionistes o els volem reinvertir a la ciutat? Volem treballadors/es que facin torns de 16 hores?

FISERSA, en el seu 25è aniversari, té una oportunitat per anar un pas més enllà en el compromís amb Figueres i la seva ciutadania. Té l’oportunitat de crear nous espais de construcció democràtica a la societat. FISERSA ha de fer més passos cap a una gestió amb participació i control social, en què la transparència i la informació siguin la seva bandera. FISERSA és un llegat de la ciutadania al govern municipal durant el seu mandat, no és de la seva propietat, és de tota la ciutadania. Si l’Alcalde vol fer la concessió de FISERSA en pro de la ètica que propugna, que ho faci mitjançant un referèndum a la ciutadania de Figueres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada