dijous, 21 de febrer del 2013

S'han cobert de glòria


El dia 5 de febrer de 2013, passarà a la història de la ciutat de Figueres com un dels dies més grisos i opacs de la història recent de la ciutat. Aquest malaurat dia, té noms propis: Marta Felip i Josep Viñas.

Els fets: gener de 2012, la direcció presenta un ERO com a fet “inevitable” per a la viabilitat econòmica de l’empresa, i els/les treballadors/es paguen els plats trencats, 8% de reducció del salari. Al març la direcció de FISERSA, amb Santi Vila al capdavant, acomiada al director financer per més d’1/3 de l’”estalvi” de l’acord de l’ERO. Tardor 2012: amb la incorporació de Vilafant a FISERSA es deixa fora del Consell d’Administració a les tres forces menys votades al consistori figuerenc, la pluralitat molesta. A finals del 2012 es fa públic que l’actual gerent, el Sr. Viñas, tenia un contracte blindat fins a la seva jubilació, i aquest fet apart de ser amoral no s’ajustava ni a la llei, la solució impulsada per la nova l’Alcadessa continua sent un escàndol.

El gener del 2013, arriba la proposta estrella a càrrec de Marta Felip, en un context de reducció de la despesa pública, i d’una classe política totalment desprestigiada. La brillant idea de l’Alcaldessa és que es retribueixi els membres del Consell d’Administració amb 200€ per conseller i consell que assisteixi.
Com antic membre del Consell d’Administració, en representació de la CUP, hi vaig assistir menys del que hagués volgut: els horaris impossibles i la manca d’informació i debat en foren els principals motius. El comentari que més vegades vaig escoltar per part de Santi Vila va ser “serà ràpid”. Un Consell d’Administració on la pregunta i el debat s’entenia només com una crítica, no com un procés de deliberació i d’informació per aprofundir en les directrius de la direcció. En aquests últims dos anys no s’ha presentat cap document amb les línies d’actuació de FISERSA. Un òrgan que serveix exclusivament per legitimar l’actuació de la direcció.

Aquest fets, que no són pocs, passen desapercebuts a la ciutadania per la manca de voluntat del govern Municipal i la direcció de FISERSA d’enfortir el sentiment d’apropiació de la ciutadania vers aquest servei públic i bàsic. Avui hi ha la necessitat de crear nous espais on el conjunt de la ciutadania hi pugui participar: facilitant-los informació, compartint la diagnosis i recollint propostes pel futur del seu servei públic.

La ciutadania de Figueres necessita que es revoqui la decisió de pagar als membres del Consell d’Administració, recuperar els sous previs dels i les treballadores de FISERSA abans de la “farsa” de l’ERO, un contracte a l’actual Gerent que es renovi any a any en funció dels resultats i crear un servei públic del s. XXI: crear espais per a la participació ciutadana per enfortir i millorar la seva gestió pública. La gestió de l’aigua no és una qüestió d’experts, és una qüestió de totes i tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada